“Kadınların ışığıyla yükseleceğiz ve iyileşeceğiz”
Güneş doğdu SOYLU
Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen ve etkileri bakımından oldukça geniş bir alanı kapsayan Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden etkilenen 11 ilden biri de Gaziantep. Şehrin büyükşehir belediye başkanı bir kadın, Fatma Şahin…
Olağanüstü sıkıntılı bir dönemden geçtiğimizi anlatan Fatma Şahin, “Şehrimizi, bölgemizi ve ülkemizi dirençli kılmak için bir araya geldik. TÜBİTAK ile Deprem Master Planı yaptık. Teknik odalarımız, akademik kadromuz, STK’larımız ve beşeri sermayemizle bu alanda uzman kişilerle çalışmaya başladık. Dirençli Şehir’e en hazır şehirlerden biriydik. İtfaiyemizi bu tür durumlara karşı hazırladık ve personelimizi arama kurtarma konusunda eğittik.”
Vatandaşların hayatlarının hızla normalleşmesi için çalışmaların yapıldığını vurgulayan Önder Şahin, şu mesajı verdi: “İlçeleri hızla ayağa kaldıracağız. Yıkılan tarihi yerleri hızla eski haline getireceğiz. Orta ve uzun vadeli sürdürülebilir dirençli şehir yolculuğumuzda teknoloji, bilgi ve bilim üzerinden bu buluşmaya katılanların deneyimlerinden faydalanacağız. Kadınların ışığıyla yükseleceğiz ve iyileşeceğiz.”
Acil yardım ve afet planlamalarını “kadın hassasiyeti” ile yürüten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, afet sonrası uyum, dayanıklılık ve tarım işlerinde de kadınların desteğini alıyor. Video konferans yöntemini kullanarak 40 kadın rektör ve rektör yardımcısıyla gündeme gelen Şahin, 8 Mart Kadınlar Günü’ne özel açıklamasını da DÜNYA Gazetesi aracılığıyla paylaştı:
“Tek yürek, tek bilek üstesinden geleceğiz”
“GBB, depremzedelerin yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için İslahiye ve Nurdağı’nda depremzedelerin ücretsiz olarak yararlanabilecekleri sosyal marketler kurdu. Bu pazarlardan kadınlar, aile hayatının devamlılığını sağlamak için hanehalkı ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Afet bölgesinde bebek bezi, mama, emzik, biberon, ıslak mendil, bebek battaniyesi gibi birçok anne-bebek ihtiyacı büyükşehir belediyesi tarafından karşılanırken, belediye aracılığıyla şehre ulaştırılan yardım paketleri de acilen çevredekilere ulaştırıldı. ihtiyaç.”
Büyükşehir Belediyesi de kadınların taleplerini genişleterek çadır kentlerde ve konteynerlerde yaşayan vatandaşlar için hijyen kitleri oluşturdu. Kişisel temizlik için gerekli olan diş macunu ve fırçası, deterjan, tırnak makası ve tarak ile kitler hazırlandı ve dağıtımları yapıldı.”
“Sağlık ve Engelli Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü de depremden etkilenen vatandaşlara psikolojik destek sağlıyor. Depremin ardından özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde görülen travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini önlemek için 30 kişilik ekiple sahada çalışma yapan GBB ekipleri, başta kadın ve çocuklar olmak üzere tüm depremzedelere ulaşmaya çalışıyor.
Gezici kütüphaneler çocuklarla buluştu
“İl merkezindeki uygulamalı çocuk kütüphaneleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı hazırlıklarla 5 otobüse dönüştürülerek ilçelerdeki çocuklarla gezici olarak buluşuyor. Depremden etkilenen çocuklar gezici çocuk kütüphanesinde interaktif okuma, masal saati, el işi atölyeleri ve drama etkinliklerine katılıyor.”
“Bütün bu olumsuzluklar arasında güzel bir haber duymak güzel. GASKİ tesislerimize sığınan depremzedelerimizden hamile olan ablamız bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdi. Allah anne babasıyla birlikte büyütmeyi, bir daha göstermesin” Yine böyle kötü günler.”
“İlçeleri ayağa kaldıracağız”
“Şehir olağanüstü zor bir dönemden geçiyor. Şehrimizi, bölgemizi ve ülkemizi dirençli kılmak için bir araya geldik. TÜBİTAK ile Deprem Master Planı yaptık. Teknik odalarımız, akademik kadromuz, STK’larımız ve beşeri sermayemizle bu alanda uzman kişilerle çalışmaya başladık. Dirençli Şehir’e en hazır şehirlerden biriydik. İtfaiyemizi bu tür durumlara karşı hazırladık ve personelimizi arama kurtarma konusunda eğittik.”